Sportvoeding

  • Sportvoeding
  • Sportvoeding
  • Sportvoeding
  • Sportvoeding

Waarom Sportvoeding?

– Vochtbalans
– Energiebalans
– Optimalisering trainingsprikkel/herstelbevordering

Tijdens het sporten verliest u vocht (inclusief mineralen) en verbruikt u energie (koolhydraten). Bij teveel vochtverlies dikt uw bloed in. Water is het belangrijkste bestanddeel van bloed. Alle processen – zuurstofaanvoer, energieaanvoer, afvalstoffenafvoer) – die via het bloed verlopen zullen minder snel gaan verlopen. De hartslag zal stijgen om dezelfde doorbloeding te kunnen realiseren. Kortom, uw prestatievermogen daalt. Al bij 1% verlies van uw lichaamsgewicht (bijv. 700ml bij 70kg) daalt het drastisch. Aanvullen hiervan tijdens het sporten optimaliseert niet alleen de training zelf, maar zal ook het herstel bevorderen. Van training wordt u slechter (van het herstel erna pas beter), maar met behulp van sportvoeding beperkt u “de schade” en dus ook de hersteltijd tot een minimum.

Voorwaarden sportdrank

Alle onafhankelijke onderzoeken komen tot dezelfde conclusie waar een goede sportdrank aan moet voldoen:

– Dichtheid (osmolariteit) 6-8% (6-8 gram op 100ml) De drank die de dichtheid van het bloed benadert wordt het snelst opgenomen. Vandaar het bestaan van isotone sportdranken.
– Polysachariden (meervoudige suikers)
– mineralen: Natrium, Kalium (Potassium), Magnesium

Een goede sportdrank slaat 3 vliegen in één klap: water, mineralen en koolhydraten. De dichtheid van de sportdrank moet isotoon zijn (gelijk aan dichtheid bloed), de juiste koolhydraten bevatten en de juiste mineralen bevatten om de opnamesnelheid te bevorderen. Hoeveel? Bij intensieve trainingen (> 80%HF max) worden vrijwel uitsluitend koolhydraten ingezet als brandstof. Voor de koolhydraatbehoefte kunt u rekenen met 1 gram koolhydraat/kg lichaamsgewicht/uur. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van uw zweetgedrag. En dus ook van intensiteit en temperatuur. Door voor en na trainingen/ wedstrijden op de weegschaal te staan krijgt u inzicht in uw vochtverlies. Wat u met drinken aan koolhydraten binnenkrijgt is simpel uit te rekenen (zie verpakking). Wat u tekort komt vult u aan met gels en/of repen. Laatste zijn alleen geschikt bij minder intensieve inspanningen. Beide laatste drinkt u altijd weg met voldoende water (gel 200-250ml water, reep 0,5 liter water)

Hersteldrank

Door koolhydraten én eiwitten direct na de training aan te bieden zal het lichaam sneller herstellen. De energievoorraad zal snel aangevuld worden en het spierherstel zal sneller verlopen. Deze drank hoeft niet isotoon te zijn, maar mag hypertoon zijn (hogere dichtheid dan bloed) omdat de maag veel beter functioneert in rust. Tijdens inspanning werkt de maag veel slechter omdat de bloedverdeling anders is (hart, longen, spieren vragen meer). Tijdens het sporten een hogere concentratie aanbieden leidt tot een ongewenste omgekeerde vochtstroom. Kauw lang op vast voedsel en drink er voldoende water bij om het geheel weer isotoon te maken.

Sportvoeding

Bron: Powerbar (www.powerbar.nl) en Frank Heldoorn (www.frankheldoorncoaching.nl).

Nieuws